Village of Hedgies

 

 

 

 

 

MENÜ

Sünlak

Fontos a megfelelő élőhely kialakítása. Ha egy sünre nézünk a megfelelő méret 50x100 cm, minél nagyobb annál jobban érzi magát a sünink, de ennél kisebb helyre soha ne tegyük.

Ez lehet OSB lapból vagy bútorlapból készült terrárium. A meleget jól tartják, nem huzatosak, ezért megfelelőek sünink számára.

Személyes tapasztalat: mi anno ketrecekben tartottuk őket, majd megépült OSB-ből a szuper „sünlak”, melyben sokkal jobban érzik magukat. Nem jár annyi piszokkal – nem szóródik ki a forgács – és a hőmérsékletet is könnyebb beállítani számukra.

Amire figyelnünk kell a ketrec vagy terrárium elhelyezésében:

 • kerüljük a huzatos helyeket, mert a sünink megfázhat, pl ablak elé ne tegyük, mert szellőztetéskor megfázhat, nyáron esetleg ha jobban odatűz a nap felforrósodhat
 • fűtőtest mellé se tegyük, főleg ha ketrecünk van, mert abból esetleg kimászhat kis kedvencünk és megsütheti magát. Sajnos hallottam erre példát.
 • ha rossz alvók vagyunk, inkább másik helyiségben keresünk sünink számára helyet, mert éjszaka zavaró lehet, hogy ők tesznek-vesznek smile

 

Hőmérséklet:

A meleget szeretik a sünik, az ideális 26-28 0C fok között számukra. Ez alatt akár hibernálódhatnak is, ami számukra nagyon veszélyes, halálos is lehet. Ajánlom, hogy tegyünk fel egy hőmérőt, így mindig ellenőrizni tudjuk a hőmérsékletet. Infralámpa segítségével tudjuk a legkönnyebben a hőmérsékletet beállítani, de csak az állatok számára speciálisan kialakított lámpa a megfelelő. A hely nagyságától függ, hogy mely teljesítményű lámpa a számunkra a megfelelő. Ezt a gyártó a termék dobozán jelezni szokta.

 

 

Sünlakberendezés

 

Etető tálak:

Próbáljunk olyan tálakat keresni, akár műanyag, akár porcelán, amit nem igazán tud kiborítani a sünink. Legalább 2 tál ajánlatos, 1 a száraztápnak, 1 pedig más eleségnek.

 

Itató:

Folyamatosan legyen víz a sünink előtt. Választhatunk tálat is erre a célra, de legmegfelelőbb az önitató. Ha tálban adjuk a vizet figyeljünk arra, hogy egyáltalán ne lehessen felborítani. Sajnos ebben a víz jobban lepiszkolódik, ezért praktikusabb az önitató. Az önitató használatát nagyon gyorsan megtanulják, nem kell aggódni emiatt.

 

Alom:

Legmegfelelőbb a pormentes és illatmentes faforgács. Könnyen beszerezhető és a sünik is szeretik. Emellett jó minőségű macskaalmot érdemes használni, mert általában a sünik egy helyre piszkítanak, szobatiszták. Jók a csomósodó almok illetve a szilikonos macskaalmok. Kaphatóak speciális alomtálcák, de nem muszáj ezeket használni, ha találunk olyan könnyen tisztántartható műanyag edényt, melybe a sünink is kényelmesen bele tud mászni és nem éles a széle használhatjuk azt is nyugodtan.

 

Alvóhely:

Előnyben részesítik a bújózsákokat a sünik, mivel szeretik a meleget és ezek általában pihe-puhák is belülről. Tehetünk be fából vagy műanyagból készült kuckót is. Nálunk mind a kettő van bent, eldönthetik, hogy éppen hol van kedvük egyet durmolni smile

 

Játékok:

Nagyon szeretik a bújócsöveket, ki – be lehet mászkálni benne, de akár egy kis szunyára is használható. Kisebb labdát is betehetünk számukra. Nagy sláger a wc papír guriga. Ketté kell vágni és úgy betenni a süninek, ezzel órákig el tudnak bohóckodni. Mehet be kis labda, játék egér stb...

 

Futókerék:

Több fajtát találunk a piacon fából, fémből és műanyagból készülteket. A 28-30 cm átmérőjű kerekek közül válaszunk, mert az lesz sünink méretéhez a megfelelő. Én személy szerint az ufó kereket és a Trixie által gyártott „Hypno” kereket és a Silent Wheel sünikereket szeretem a legjobban. Mivel műanyagból készültek, így könnyű takarítani őket. A fém kerekekkel probléma adódhat, sajnos az apró lyukakba a süni lábujja, körme beleakadhat. Elég balesetveszélyes.

7-8 hetesen megkaphatják az ufo kereket, ezt lehet ki fogják nőni (a süni méretétől függ). Látni fogjuk mikor érdemes más fajtára cserélni, a sünik méretétől és súlyától függ. A komolyabb kerekeket 3 hónapos korban szabad csak odaadni.

 

Elindult webshopunk!!

 • Webshopunk bővült
  2018-06-13 12:21:45

  Webshopunk bővült!

  Megtalálhatóak már:

  • Nedves eledelek
  • Jutalomfalatok
  • Több fajta prémium- és szuper prémium szárazeledel
  • Vitaminok
  • Pihe-puha bújók
  • Infra lámpák
  • Játékok stb

   

 • Elindult webshopunk
  2017-11-13 08:12:48

  Örömmel értesítünk minden kedves Gazdit, hogy elindult webshopunk :) Folyamatosan bővülő árukészlettel várjuk a vásárlókat!

  http://allatiparadicsom.hu/uzlet/

   

 • Újságcikk jelent meg rólunk :)
  2017-02-01 13:21:14

  Szerencsések vagyunk, mert nem csak online olvashatnak tenyészetünkről a Promenad.hu oldalon, de hallhatták a velünk készült riportot a Rádió 7 Házikedvencek Magazinban, illetve megjelent a Lokál újságban egy cikk is  rólunk, ami szintén olvasható online is a Lokal.hu-n :)

  Köszönjük Soós Katának és Égető Rékának munkájukat! :)

 • Rólunk írták :)
  2017-01-17 11:04:36

  Nagyon szépen köszönjük Soós Katának és Égető Rékának a remek képeket és a fantasztikus cikket!  :) Nagyon örülünk, hogy bemutatták kis tüskéseinket a "nagyvilágnak"! :) <3

  http://promenad.hu/cikk/szuros-de-edes-hobbi-174102

   

 • D alom megérkezett
  2016-12-29 09:14:44

 • Uno megérkezett Németországból :)
  2016-09-22 07:48:27

  Tenyészetünket egy újabb német süni erősíti. Ő Uno! :)

 • Tenyészetünk az SSE tagja lett :)
  2016-09-12 09:58:39

  Tenyészetünk a Süntenyésztők és Sünbarátok Egyesületének tagja lett, így hivatalos és regisztrált  tenyészet lettünk! :)

  http://afrikaitorpesunik.hu/egyesuletunk/ajanlott-tenyeszetek

   

 • Puszedli Németországból
  2016-07-08 09:37:36

  Puszedli egyenesen Németországból érkezett Tenyészetünkbe :)

 • BUÉK:)
  2016-01-04 21:44:19

  Sünben boldog új évet kívánunk minden kedves gazdinak és süninek:)

 • Kellemes ünnepeket és boldog új évet kívánunk minden Gazdinak és Süninek!
  2015-12-28 21:00:23

Asztali nézet